Бөлісу:
- ВКонтакте
- РћРТвЂВВВВВВВВнокласснРСвЂВВВВВВВВРєРСвЂВВВВВВВВ
- Telegram
Консервіленген балықтардың зияны белгілі болды
Консервіленген балықтар – өте зиянды тауарлардың бірі. Нутрициолог Анна Четверикова оның жасуша геномына да әсер етуі мүмкін екенін айтты.
13:44 15.12.2021
"Көпшілігі консервідегі балықтарды балықтың бір түрі деп есептейді. Негізінде олар Каспий теңізінде мекен ететін қарапайым кішкентай балықтар. Бұл – қақталған өнім, яғни ағаш түтінімен өңделген. Демек консервіленген балықтар зиян", – деді Четверикова.
Маманның сөзінше, консервідегі балықтар құрамында бензапирен – ең қауіпті канцероген болуы мүмкін. Ол ағзада жиналып, жасуша геномына әсер етеді.
"Мұндай балықтардың зиянды болуымен қатар, калориясы да жоғары: 100 грамға 363 ккал, май – 32,4, ал ақуыз – 17,4", – деп түсіндірді маман.
Нутрициолог консервіленген балықтарға қосылатын тұздың да зиян екенін айтты. Дәрігерлер дерегі бойынша, тұздың тәуліктік қажеттілігі 5 грамға тең.
Сапалы консервіленген балықты қалай таңдау керек?
Ұсақ балықтарды алдын ала түтінмен өңдеген соң, майға салып консервілейді. Банкадағы балық көлемі 75%-дан кем болмауы тиіс, себебі қалған бөлігі маймен толтырылады. Балық құрсақ бөлігімен немесе арқасы ыдыс түбіне қаратылып орналастырылуы тиіс. Сапалы балықтар алтын түстес болып келеді.
Бізді Youtubе-та қараңыз! Бізді Facebook-та, Instagram-да, Telegram-да оқыңыз!
- ВКонтакте
- РћРТвЂВВВВВВВВнокласснРСвЂВВВВВВВВРєРСвЂВВВВВВВВ
- Telegram